Čo pomáha na pečeň: ideálne upraviť životosprávu a účinné bylinky

Bez pečene sa nezaobídeme. Ak s ňou začneme mať problém, je potrebné urgentne ho riešiť, pretože je zodpovedná za množstvo procesov v našom tele. Výrazne jej škodí zlá životospráva - alkohol, cigarety, obezita a ďalšie. Výhodné je už preventívne upraviť stravu, aby bola pečeň stále v dobrej kondícii. Pomôžu tiež účinné bylinné kvapky.

Keď pečeň bolí ...

Pečeň je dôležitým orgánom, ktorý nám filtruje krv a tým zbavuje organizmus toxínov a iných nežiaducich látok. Aj napriek tomu, že má dobrú schopnosť regenerácie, niekedy môže robiť problémy. Pritom problémy s pečeňou je naozaj ťažké odhaliť. Väčšinou sa ukážu až príznaky poškodenia alebo ochorenia - málokedy totižto spoznáte, že vás pečeň bolí. Medzi typické príznaky, že s pečeňou nie je niečo v poriadku, sa radia nasledujúce.

  • Nažltlé zafarbenie kože a očného bielka, prípadne suchá šupinatá koža, ktorá zároveň svrbí
  • Hnedé škvrny na koži, takzvané pečeňové škvrny
  • Neprirodzene viditeľné a vystúpené žily a modriny
  • Nadmerná únava, bolesť hlavy až malátnosť
  • Strata chuti do jedla a nevoľnosť

Ak vás predsa len pečeň bude fyzicky bolieť, spoznáte to. Miesto, kde pečeň bolí, je pod rebrami. Ide o predovšetkým tupú bolesť vpravo pod rebrami, prípadne na chrbte pod lopatkami. Bolesť pečene vzniká vplyvom zdurenia a tlaku v brušnej dutine, preto je často náročné ju dobre lokalizovať. Niekedy môžete pozorovať aj viditeľný opuch na mieste pečene.

co-pomaha-na-jatra

Zdroj obrázka: Free Vector | World hepatitis day concept illustration. Free Vectors, Stock Photos & PSD Downloads | Freepik [online]. Copyright © [cit. 30.06.2021]. Dostupné z: https://www.freepik.com/free-vector/world-hepatitis-day-concept-illustration_14205314.htm#page=1&query=liver&position=16

Čo zaťažuje pečeň: zlá životospráva

Pečeň zaťažuje predovšetkým naša zlá životospráva. Pečeň hrá dôležitú úlohu v rámci metabolizmu a detoxikácii, zároveň vstrebáva cukor, tuky a bielkoviny. Ďalšou z hlavných činností je tvorba žlče. Ak je niektorá z týchto funkcií narušená vplyvom zlej životosprávy, znamená to vážny problém, pretože pečeň je pre život nevyhnutná. Vhodné je vyvarovať sa zbytočnej záťaži pečene.

  • Alkohol sa metabolizuje v pečeni, čo je samé o sebe veľká záťaž. Nadmerná záťaž konzumáciou alkoholu vedie k odumieraniu pečeňových buniek a zlej regenerácii.
  • Fajčenie v tele produkuje oxidačný stres vplyvom toxínov z cigariet, ktoré poškodzujú pečeňové bunky.
  • Obezita je všeobecne riziková pre zdravie. Rovnako je to aj u pečene. Vysoká koncentrácia tukových látok vedie k steatóze pečene, čiže k jej stukovateniu.
  • Nadmerné solenie je ďalší problém, pretože príliš veľa soli zdvíha nielen krvný tlak, ale zároveň zadržuje vodu v tele, čiže aj v pečeni.

Čo čistí pečeň a pomáha

Na pečeň pomáha úprava stravy, jej odľahčenie. Rovnako je vhodné zlepšiť celkovo životosprávu, čiže obmedziť alebo úplne vypustiť alkohol a fajčenie. Pomôcť vám môžu tiež rôzne bylinky. Vhodné je preto využiť bylinné kvapky, ktoré obsahujú účinné extrakty z niekoľkých prospešných bylín. Napríklad Energy Regalen napomáha normálnej funkcií pečene a prečisteniu, rovnako tak sú vhodné bylinné kvapky Energy Stimaral.

Ďalšie odporučenie, čo čistí pečeň, je napríklad okysličenie. Ak pravidelne športujete, je menšia pravdepodobnosť problémov s pečeňou, pretože je dostatočne okysličená, rovnako ako iné orgány. Vhodné je zároveň dodržovať pitný režim - ten napomáha detoxikácii a čisteniu pečene. Zabudnite ale na rôzne sladké ochutené vody. Telu najlepšie prospeje obyčajná voda - dochutiť si ju môžete napríklad citrónom, pomarančom alebo ďalším ovocím.

Viete, že veľmi prospešnou bylinkou, na čistenie pečene je pestrec mariánsky? Prečítajte si jeho hlavné výhody.

Zdroje