Čo je cholesterol, čo spôsobuje vysoký cholesterol a ako ho znížiť

Cholesterol máme v tele všetci. Ak by sme ho nemali, množstvo procesov v organizme by nemohlo správne fungovať. Je veľmi dôležitý, pretože pomáha spracovávať tuky v tele. Počas posledných rokov ale ľudia začali automaticky cholesterol brať ako zlý - to, samozrejme, nie je tak jednoduché. Problémom je predovšetkým vysoký cholesterol a zároveň fakt, že ľudia často ani nevedia, že vysokým cholesterolom trpia. Je to časovaná bomba.

Čo je cholesterol

Cholesterol je skrátka prospešná látka, ktorá pomáha organizmu spracovávať nielen tuky. Je nápomocná pri tvorbe bunkových membrán a nezaobídeme sa bez nej ani pri tvorbe niektorých hormónov alebo napríklad vitamínu D. Cholesterol môžeme deliť na prospešný "HDL cholesterol" a rizikový "LDL cholesterol". Vysoká koncentrácia LDL cholesterolu v krvi predstavuje problém, pretože dochádza k zdravotným rizikám, predovšetkým k ochoreniu srdca.

Vedeli ste, že vysoký cholesterol zásadne zvyšuje riziko srdcovo-cievnych ochorení? Podieľa sa na viac ako 50 % všetkých úmrtí v Českej republike. Odhaduje sa, že zvýšenú hladinu cholesterolu má 70 % českej dospelej populácie. Naviac sa tento problém začína dotýkať aj detí.

co-na-cholesterol

Zdroj obrázka: Free Vector | Doctor explain to female patient about good and bad cholesterol as reason of obesity. Free Vectors, Stock Photos & PSD Downloads | Freepik [online]. Copyright © [cit. 30.06.2021]. Dostupné z: https://www.freepik.com/free-vector/doctor-explain-female-patient-about-good-bad-cholesterol-as-reason-obesity_15128714.htm#page=1&query=cholesterol&position=1

Čo zvyšuje cholesterol?

Na otázku, čo spôsobuje vysoký cholesterol, je pomerne jednoduchá odpoveď. Je to predovšetkým nezdravý životný štýl. Rozhodne by ste ale nemali veriť častým mýtom, že vysoký cholesterol je priamo spojený s niektorými potravinami. Štúdie ukazujú, že zásadný vplyv na vysokú hladinu cholesterolu má predovšetkým dlhodobý stres - najmä chronický stres je zásadný problém a väčšinou je potrebné nasadiť lieky.

Ľudia sa často pýtajú, čo obsahuje cholesterol - pretože sa týmto potravinám chcú vyhnúť. Ako uvidíte ďalej v článku, nie je to nutné, pretože kvalitné tuky nevadia. Je to mýtus.

Vysoký cholesterol ďalej spôsobuje cukor - a to omnoho viac ako tuky. Kvalitné tuky, ktoré nájdeme napríklad v mäse, masle, vajciach alebo napríklad v rybách, nepredstavujú taký problém. Telo je totižto tak múdre, že ak prijmete cholesterol v tejto podobe, nemusí si ho vytvárať samé - nerobí to. Problémom je jednoduchý cukor, ktorý stimuluje rýchly vzostup inzulínu  - dochádza k zvýšeniu činnosti enzýmov, ktoré podporujú tvorbu cholesterolu v pečeni, to predstavuje vážny problém.

Čo na vysoký cholesterol?

Ak hľadáte, čo znižuje cholesterol, môžu pomôcť niektoré potraviny alebo napríklad bylinné kvapky. Ideálne na zníženie cholesterolu je jesť potraviny obsahujúce zdravé tuky. Rozhodne sa ale vyhýbajte margarínom, repkovému alebo slnečnicovému oleju. Vhodné je prejsť na kvalitný olivový olej. Ďalej zaraďte do jedálnička orechy alebo mandle. Prospešné sú tiež strukoviny alebo morské plody. Určite nič nesmažte, uprednostňujte predovšetkým dusenie alebo pečenie. Zmena jedálnička dokáže znížiť hladinu cholesterolu. Taký je prehľad, čo jesť na vysoký cholesterol.

Dobré je kombinovať upravenú životosprávu spolu s prírodnými produktmi, ktoré vedia vďaka účinným látkam pomôcť. Na zvýšený cholesterol pomáhajú bylinné kvapky Energy Korolen, ktoré stimulujú hladinu lipidov v krvi a prispievajú normálnej činnosti kardiovaskulárneho systému. A to predovšetkým vďaka prečisteniu krvi a normálnej činnosti srdca, pretože majú priamo vplyv na hladinu cholesterolu.

Neodkladajte návštevu lekára

Pretože je priama súvislosť medzi vysokým cholesterolom a infarktom alebo mŕtvicou určite by ste nemali odkladať návštevu lekára, a to i preventívne. Cholesterol je, bohužiaľ, tichý zabijak - akonáhle uderí, môže byť neskoro. Preto, ak má niekto v rodine vysoký cholesterol alebo nemáte práve dobrú životosprávu, je na mieste nechať si preventívne odobrať krv a zistiť hodnoty cholesterolu.

TIP, čo jesť pred odberom na cholesterol: odber prebieha hneď ráno, nalačno. Ideálne vynechajte celý deň pred odberom tučné jedlá a, ak to ide, (po dohode s lekárom), aj niektoré lieky, ktoré môžu zvyšovať hladinu cholesterolu. Aspoň 12 hodín pred odberom nič nejedzte.

Kedy brať lieky na cholesterol

Ak sa ukáže, že máte príliš vysoký cholesterol, ktorý nejde znížiť stravou alebo prírodnou cestou (prípadne by to bolo rizikové), je potrebné začať užívať lieky na cholesterol. Kedy brať lieky na cholesterol vám určí lekár po vyšetrení. Ide predovšetkým o lieky na predpis, ktoré majú za úlohu odbúrať usadený cholesterol na stenách ciev. Úspešnosť týchto liekov je pomerne veľká.

Zdroje