Dýchacie cesty a ochorenie dýchacích ciest

Dýchacie cesty sú nenahraditeľnou súčasťou nášho tela. Dochádza vďaka nim k okysličovaniu krvi a výmene plynov. Dýchacími cestami prúdi pri dýchaní vzduch do pľúcnych mechúrikov. Dýchacie cesty sú súhrnné označenie pre naše ústa, nos, hrtan, priedušnice, priedušky až po pľúca. Avšak anatómia dýchacích ciest je ešte zložitejšia. Dýchacie cesty sú často napadnuté rôznymi infekciami alebo ochoreniami, ktoré zhoršujú dýchanie.

Horné dýchacie cesty a dolné dýchacie cesty

Dýchacia sústava, alebo taktiež dýchacie cesty, sa ešte delí na horné dýchacie cesty dolné dýchacie cesty. Ako horné dýchacie cesty sa označuje nos, ústna dutina a časť hltanu. Slúžia na dopravu vzduchu do dolných dýchacích ciest. Oproti tomu, dolné dýchacie cesty zahŕňajú hrtan, priedušnice, priedušky a samotné pľúca. Plošne sa tento celok nazýva dýchacia sústava. Jej primárna funkcia je výmena kyslíka a oxidu uhličitého pri dýchaní. Kyslík nám slúži na bunkové dýchanie premenu živín na energiu.

dychani

Ochorenie dýchacích ciest

Bohužiaľ, ochorenie dýchacích ciest je početnou skupinou, ktorá môže spôsobovať akútne problémy, ale taktiež dlhodobé až chronické ochorenia. Akonáhle sa ochorenie dýchacích ciest objaví, je dôležité začať situáciu riešiť. Ako prvé je vhodné siahnuť po bylinných kvapkách na pľúca, ktoré majú vďaka účinným výťažkom z bylín priaznivý vplyv na pľúca a dýchacie cesty.

Obštrukcie dýchacích ciest nie sú príjemné, ale ak ich zachytíte na začiatku, je možné vyriešiť ich pomerne jednoducho a rýchlo. Medzi časté choroby dýchacích ciest patria predovšetkým zápal horných dýchacích ciest, ale taktiež priedušková astma. Podobne známy je aj zápal dolných dýchacích ciest, ktorý je často komplikovanejší. Choroby pľúc a dýchacích ciest spoznáte často podľa prvých príznakov.

  • Suchý, prípadne vlhký kašeľ
  • Bolesť na hrudi
  • Nadmerná únava a poruchy spánku
  • Nádcha
  • Malátnosť
  • Nechutenstvo

Ak by sa objavilo vykašliavanie krvi, je potrebné kontaktovať lekára. Včasné vyšetrenie je v tomto prípade veľmi dôležité a nesmiete ho podceniť.

Vírusové infekcie dýchacích ciest

Infekcie dýchacích ciest sú častým problémom a zrejme najčastejším dôvodom návštevy lekára. Vírusové ochorenie dýchacích ciest sa objavuje hlavne sezónne, a to predovšetkým na jeseň v zime. Avšak dávajte si pozor. Aj napriek tomu, že by sa mohlo zdať, že vírusové infekcie dýchacích ciest nie sú nijako nebezpečné, opak je pravdou. Často sa môžu vyvinúť až do takého stavu, kedy ohrozujú život.

Zdroje