Vážení zákazníci, radi by sme vás informovali, že v období od 2. apríla do 19. apríla nebude možné nás kontaktovať telefonicky. Pre akékoľvek otázky či potreby nás prosím kontaktujte prostredníctvom e-mailu. Ďakujeme za pochopenie.

Príznaky zápalu močových ciest a ich liečba

Zápal močových ciest je pomerne bežné ochorenie močovej sústavy. Prejavuje sa typickým pálenímrezaním pri močení. Infekcia, alebo zápal močových ciest, postihuje častejšie ženy než mužov. Avšak ani zápal močových ciest u mužov nie je ojedinelý. Domáca liečba spočíva predovšetkým v účinných bylinných prípravkoch, ktoré obsahujú prospešné látky výťažky z bylín. Vhodné je taktiež zvýšiť príjem vitamínu C

Zápal močových ciest a močové cesty

Zápal močových ciest dokáže potrápiť. Aj napriek tomu, že sa častejšie vyskytuje u žien, nie je až tak ojedinelý, keď postihne muža. A síce zápalu močových ciest nevenujeme často príliš veľkú pozornosť, nejde o bezvýznamnú zdravotnú komplikáciu - neskoro liečený zápal močových ciest môže spôsobiť problémy s obličkami.

Močové cesty, alebo močová sústava, je označenie pre sústavu orgánov, ktoré sa v našom tele starajú o odvod moču z tela. Začiatok močových ciest je v obličkách a končí vo vyústení močovej trubice, odkiaľ sa moč odvádza. A síce sa väčšina problémov s močovými cestami označuje ako zápal močových ciest, v skutočnosti ide o zápal močového mechúra.

Príznaky zápalu močových ciest a ich liečba

Infekcia močových ciest

Infekcia močových ciest sa prejavuje predovšetkým bolesťami pri močení - ide o charakteristický príznak zápalu močových ciest. Bolesť vzniká premnožením baktérií, ktoré sa prichytávajú na steny močového mechúra a močovej trubice, kde sa ďalej množia. Práve preto je potrebné zasiahnuť včas a zabrániť ďalšiemu množeniu týchto baktérií. Jedine včasným zásahom môžete infekciu močových ciest vyriešiť jednoducho. 

Príznaky zápalu močových ciest

Zápal močových ciest má charakteristické príznaky, podľa ktorých ho môžete spoznať. Ak si však nie ste istí, je vždy lepšie navštíviť lekára, ktorý vám môže predpísať napríklad lieky na zápal močových ciest na predpis. Bohužiaľ, jednoznačne sa nedá určiť, za aký čas zápal odznie. Vždy záleží na individuálnych podmienkach. Prečítajte si typické príznaky zápalu močových ciest

  • Chodíte častejšie na toaletu a močenie je bolestivé, sprevádza ho pálenie, rezanie a podobné bolesti
  • Trpíte bolesťami v spodnej oblasti brucha, moč je zakalený (ojedinele môže byť zafarbený krvou) a môže nepríjemne páchnuť
  • Môže sa objaviť zvýšená teplota
  • Máte pocit, že ste sa úplne nevyprázdnili

TIP: Ak sa pri zápale močových ciest objaví krv, odporúčame navštíviť neodkladne lekára. Ten vám predpíše lieky na zápal, napríklad antibiotiká. 

Zápal močových ciest u mužov 

Príznaky zápalu močových ciest u mužov sú vo všeobecnosti rovnaké. Zápal u mužov prebieha prakticky totožne - jediným rozdielom je to, že nie sú naň tak náchylní ako ženy. Väčšinou ani toľko netrpia nepríjemnými príznakmi. Napríklad antibiotiká na zápal močových ciest dostávajú častejšie ženy, ktoré sú vplyvom zoskupenia močovej sústavy na zápal náchylnejšie. 

Domáca liečba zápalu močových ciest

Nie každý chce ísť pri zápale močových ciest hneď k lekárovi a dostať do seba napríklad antibiotiká. Antibiotiká by sa mali užívať až vtedy, keď neexistuje iná možnosť. Avšak prvou možnosťou, ktorá väčšinou aj rýchlo zaberie, sú rôzne prírodné bylinné zmesi a kvapky na zápal močových ciest a iné doplnky stravy. Liečba zápalu močových ciest doma spočíva predovšetkým v príjme účinných látok z bylín a vitamínov. Odporúčame zvýšiť napríklad vitamín C pravidelne piť

Čo na zápal močových ciest? 

Ideálne je využiť silu prírody ihneď ako na sebe spozorujete príznaky zápalu močových ciest. Bylinné kvapky na zápal močových ciest môžu byť rýchlou a dobrou voľbou, pretože navracajú funkciu močových ciest do normálu, rovnako ako funkciu močového mechúra a obličiek, čiže celej močovej sústavy. Účinné sú taktiež brusnice a iné ovocie zvyšujúce hladinu vitamínu C, vďaka čomu okysličujú moč. 

Zdroje