Vážení zákazníci, radi by sme vás informovali, že v období od 2. apríla do 19. apríla nebude možné nás kontaktovať telefonicky. Pre akékoľvek otázky či potreby nás prosím kontaktujte prostredníctvom e-mailu. Ďakujeme za pochopenie.

Štítna žľaza a produkcia hormónov

Štítna žľaza je nevyhnutný orgán nášho tela. Podieľa sa na regulácii metabolizmu, a to produkciou hormónov trijódtyronínu, tyroxínu a kalcitonínu. Má priamy vplyv na rýchlosť látkovej premeny, spotrebu kyslíka a celkovo na náš rast a vývoj ako človeka. Lenže nie u každého funguje štítna žľaza tak, ako má - najčastejším problémom štítnej žľazy je nadprodukcia hormónov, alebo naopak, ich príliš malá produkcia. Odhaduje sa, že až 50 % ľudí o svojej chorobe nevie. Chorých je pritom viac ako 600 000. 

Ako spoznať ochorenie štítnej žľazy? 

Spoznať ochorenie štítnej žľazy nie je jednoduché a definitívne ho potvrdí až vyšetrenie krvi laboratórnym testom. Sledujú sa hraničné hodnoty štítnej žľazy. Avšak existujú varovné príznaky, ktoré by ste mali sledovať. Predovšetkým vtedy, ak ste sa v poslednej dobe stretli s únavou alebo nevysvetliteľným priberaním. Určite by ste mali vyhľadať lekára, ktorý ako jediný môže potvrdiť alebo vyvrátiť ochorenie štítnej žľazy. 

  • únava a celkový útlm počas dňa
  • depresia zlá nálada
  • poruchy spánku zlý spánok
  • suchá pokožka
  • priberanie, aj napriek tomu, že máte stále rovnaký príjem energie
  • zlá termoregulácia tela 

TIP: Na vyšetrenie u lekára môžete niekedy čakať pomerne dlho. Rozhodne nič nepokazíte, ak začnete preventívne používať účinný krém Cytosan, ktorý pomáha upravovať činnosť štítnej žľazy a harmonizovať hladinu hormónov v organizme. 

Štítná žláza a produkce hormonů

Zvýšená funkcia štítnej žľazy (hypertyreóza)

Počas tohto stavu pracuje štítna žľaza viac ako by mala. Produkuje príliš veľa hormónov a organizmus nadmerne pracuje - predovšetkým metabolizmus. Dochádza k chudnutiu, čo môže byť síce výhodou, no spoločne s tým prichádzajú nežiadúce príznaky, ako napríklad búšenie srdca, nadmerné potenie, pocit horúčavy, zmeny nálad poruchy spánku. 

Znížená funkcia štítnej žľazy (hypotyreóza)

Ak štítna žľaza pracuje menej, môžete si všimnúť zvyšujúcu sa váhu (telo zadržuje vodu). Organizmus je počas hypotyreózy celkovo spomalený, človek sa cíti unavený a má zlú náladu, často až depresie. Znížená funkcia štítnej žľazy je spravidla zapríčinená nedostatočným príjmom niektorých živín a minerálov. Preto odporúčame nutričný elixír Everest Ayurveda ASTHIPRASH, ktorý obsahuje množstvo prospešných látok, vitamínov a minerálov. 

Domáca liečba a prevencia ochorenia štítnej žľazy alebo ako naštartovať štítnu žľazu

Dôležitá je prevencia - ochorenie štítnej žľazy by ste nemali riešiť až keď sa objaví, ale predchádzať mu. Dôležitý je vitamín C, E, ale taktiež vitamíny skupiny B. Vhodné je taktiež využívať silu prírody, konkrétne chaluhu bublinatú, čiže riasu, ktorá stimuluje činnosť štítnej žľazy do normálu, priaznivo ovplyvňuje produkciu hormónov energetický metabolizmus. Nájdete ju obsiahnutú v účinných kvapkách Gynex Energy. Odporúčame ich užívať tiež v priebehu ochorenia štítnej žľazy. 

Najčastejšie otázky spojené s príznakmi štítnej žľazy

Kde je štítna žľaza? 

Štítna žľaza je endokrinná žľaza nášho organizmu, ktorá je umiestnená na konci priedušnice. Niekedy môže zasahovať až do oblasti hrtanu - typicky v prípade zväčšenej štítnej žľazy. Umiestnenie štítnej žľazy je v našom krku, a to o niečo vyššie od hrudnej kosti. Samotná veľkosť štítnej žľazy sa môže meniť v závislosti od niektorých ochorení. 

Čo nejesť pri zníženej funkcii štítnej žľazy? 

Ak trpíte zníženou funkciou štítnej žľazy, čiže hypofunkciou štítnej žľazy, určite vynechajte potraviny, ktoré nie sú čerstvé a sú vysoko priemyselne spracované. Ideálne sú napríklad ryby, ale radšej než údené alebo inak upravené, voľte ryby čerstvé, prírodne pripravené. Rovnaké pravidlo dodržujte aj v prípade ďalších potravín. 

Čo jesť pri ochorení štítnej žľazy? 

Výber ideálnych potravín, ktoré jesť pri ochorení štítnej žľazy, sa líši podľa toho, či trpíte zníženou funkciou štítnej žľazy, čiže hypofunkciou štítnej žľazy, alebo naopak, zvýšenou funkciou. V prípade zníženej funkcie obmedzte hlúbovú zeleninu, rovnako ako aj sóju. Jedálniček zníženej funkcie štítnej žľazy by mal byť predovšetkým plný jódu, ideálne sú morské plody a ryby. Nezabudnite na jodidovanú soľ. 

Naopak, v prípade zvýšenej funkcie štítnej žľazy, takzvanej hyperfunkcie, je vhodné vyhnúť sa potravinám obsahujúcim jód. Všeobecne je odporúčané, aby ste pri poruchách štítnej žľazy upravili jedálniček - jesť pravidelne a pestro. Vitamíny sú pre štítnu žľazu dôležité.

Čo pomáha na štítnu žľazu? 

Ak máte ochorenie štítnej žľazy, určite pomôžu, okrem zmeny jedálnička, aj doplnky stravy, vitamíny na štítnu žľazu a minerály. Ideálny je napríklad bylinný džem Everest Ayurveda KESHAPRASH. Správna strava priaznivo stimuluje hormóny štítnej žľazy a pomôže vyriešiť poruchy štítnej žľazy. 

Zdroje 

Štítna žľaza – WikiSkripta. 301 Moved Permanently [online]. Dostupné na: https://www.wikiskripta.eu/w/Št%C3%ADtná_žláza

Štítná žľaza - proč je její správná funkce tolik důležitá? - Lékárna.cz. Lékárna.cz první online lekárna [online]. Copyright © 2021 Pears Health Cyber, s.r.o. [cit. 01.03.2021]. Dostupné z: https://www.lekarna.cz/clanek/stitna-zlaza-a-proc-je-jeji-spravna-funkce-tolik-dulezita/

5 signálů, že vám správně nefunguje štítná žláza | EUC. EUC | Největší poskytovatel ambulantní péče v ČR [online]. Copyright © [cit. 01.03.2021]. Dostupné z: https://euc.cz/clanky-a-novinky/clanky/5-signalu-ze-vam-spravne-nefunguje-stitna-zlaza/